Žbirkove nedožité sedemdesiatiny pripomína aj nový videoklip

24.09.2022 Celý región

Praha 23. septembra (TASR) - Nový hudobný videoklip, prvý česko-slovenský album v Dolby Atmos, vinyl, výstava v pražskom Národnom múzeu a séria koncertov - tak štartujú oslavy nedožitých sedemdesiatin slovenského speváka Miroslava Žbirku.

Animovaný videoklip ku skladbe "Náhodou" z jeho posmrtne vydaného albumu "Posledné veci" vznikol v réžii hudobníkovho syna Davida Žbirku a filmára Šimona Šafránka. O animáciu sa postaral Michal Sadowski.

Daný album bude navyše už v najbližších dňoch - ako prvý v Česku a na Slovensku - dostupný aj v najmodernejšom priestorovom zvukovom formáte Dolby Atmos, informoval v piatok spravodajský webový portál Novinky.cz.

Album vychádza aj na vinylovej LP-platni, a to so špeciálnym masterom z londýnskeho nahrávacieho štúdia Abbey Road. Vydavateľstvo OPUS následne vydá 14. októbra prvých sedem Žbirkových albumov v luxusnom LP-boxe.

V sobotu sa tiež rozbehne prvá zo série troch koncertov "Tribute to Miro Žbirka 70". V londýnskom klube "229 Venue" hudobný odkaz tejto legendy pripomenú Dan Bárta, Lenny, Kule, David Žbirka, Peter Bič Project, Petr Čech, Martha, Sima Magušinová, David Kraus, Rob Cass, Nina Kohut a Tamara Kramar.

Hudobná pocta bude následne pokračovať na koncertoch v Bratislave a v Prahe.

Nedožité guľatiny hudobníka pripomenie aj výstava, ktorá sa začne 19. októbra slávnostnou vernisážou v historickej budove Národného múzea v Prahe. Pre verejnosť bude otvorená o deň neskôr. Potrvá do 1. januára, potom sa presťahuje na Bratislavský hrad, kde bude prístupná od februára 2023.

Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave, zomrel 10. novembra 2021 v Prahe.
 

Náhodou je nový singel a animovaný klip Mira Žbirku

Bratislava 23. septembra (TASR) – Náhodou je názov nového singla Mira Žbirku z albumu Posledné veci. Po megaúspechu pesničky Nejsi sám je druhým singlom, ku skladbe s hudbou Mira Žbirku a textom Joža Urbana vznikol pútavý animovaný videoklip. V produkcii štúdia Eallin Motion Art, Filipa Filkensteina a Lukáša Skalníka ho v réžii Davida Žbirku a Šimona Šafránka animoval Michal Sadowski.

Slovenský Paul McCartney sa narodil 21. októbra 1952, k jeho nedožitej sedemdesiatke začína viacero akcií, odštartuje ich nový videoklip, prvý československý album v Dolby Atmos, vinyl, výstava v Národnom múzeu v Prahe a séria spomienkových koncertov.

Prípravy na oslavu odkazu československej hudobnej legendy Mira Žbirku vrcholia. Už v sobotu sa bude jeho hudba a osobnosť pripomínať na koncerte v Londýne, vychádza nový singel a klip z albumu Posledné veci. Ten dostal aj klasickú vinylovú LP podobu a je ako prvý v Českej a Slovenskej republike dostupný v najmodernejšom priestorovom formáte zvuku Dolby Atmos, ktorý vznikol v renomovanom pražskom štúdiu Soundsquare. To ako jediné u nás disponuje najmodernejšou technológiou, ktorou Michal Pekárek pod pozorným dohľadom producenta Davida Žbirku dodal nahrávkam celkom nový a plastickejší rozmer. Nová priestorová verzia albumu Posledné veci je dostupná aj na platformách Apple Music a Tidal. Miro Žbirka, ktorý vždy sledoval nové trendy, sa tak symbolicky stal prvým československým umelcom, ktorého album vyšiel aj vo verzii Dolby Atmos.
 
LP Posledné veci vychádza so špeciálnym vinyl masterom z Abbey Road, na ktorom dokonale vynikne titulná fotografia Petra Župníka s grafickým spracovaním Jiřího Troskova. Vydavateľstvo Opus vydá 14. októbra prvých sedem albumov Mira Žbirku v LP boxe Opus Collection 1980-1990.

V historickej budove Národného múzea v Prahe na Václavskom námestí sa inštaluje výstava o živote a diele Mira Žbirku. Po slávnostnej vernisáži 19. októbra bude pre verejnosť otvorená od 20. októbra. Počas januára sa presťahuje na Bratislavský hrad, kde bude prístupná od februára 2023.

V sobotu 24. septembra sa v londýnskom klube 229 Venue uskutoční prvý zo série troch spomienkových koncertov Tribute to Miro Žbirka 70. Hudobná pocta Mirovi Žbirkovi bude pokračovať na koncertoch 17. októbra v Bratislave a 21.októbra v Prahe.
 
 

Vyberte región

mark